Voor wie?

 

Voor iedereen

 

Ons team van geestelijk verzorg-ers en gespecialiseerde vrijwilligers staat klaar voor iedereen die thuis woont en behoefte heeft aan ondersteuning bij levensvragen. Zij zijn er voor ieder- een, ongeacht geloofsovertuiging of levensfilosofie. Afhankelijk van uw situatie, vraag en voorkeur kijken we samen met u welke begeleiding of ondersteuning het beste bij u past.

 

U heeft geen indicatie of doorverwijzing nodig.

 

 

Ons werkgebied

 

ZinPlus is actief in de gemeenten West Maas en Waal, Druten, Wijchen, Beuningen, Nijmegen, Heumen, Berg en Dal en Mook/Middelaar.

 

 

Met wat voor vragen kan ik bij een geestelijk verzorger terecht?

 

Iedereen komt wel eens in een fase van zijn of haar leven dat het niet (meer) loopt zoals u zou willen, dat het leven zinloos voelt of dat u worstelt met een moeilijk dilemma. Soms komt u er zelf niet uit en kan uw omgeving ook niet helpen. Het is dan fijn uw verhaal te kunnen doen bij iemand die gespecialiseerd is in het begeleiden bij levensvragen. Een gesprek met een geestelijk verzorger kan bijvoorbeeld van waarde zijn als u:

 

 1. Te horen heeft gekregen dat u ernstig ziek bent.
 2. Naaste of mantelzorger bent van iemand die ernstig ziek is.
 3. Een dierbare heeft verloren.
 4. Verlies van betekenis uit werk ervaart door bijvoorbeeld werkeloosheid of pensionering, en op zoek bent naar nieuwe bronnen van zin en betekenis.
 5. Worstelt met een moeilijk dilemma, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid (wel of niet doorbehandelen), relaties- en gezin of werk.
 6. Zich eenzaam voelt en betekenisvolle relaties mist.
 7. Een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt.
 8. Het leven als zinloos ervaren, en niet meer weten waar ze het eigenlijk voor doen.
 9. Moeite hebben om (de last) van de ouderdom te dragen.

Kosten

 

Een gesprek met een professioneel geestelijk verzorger is kosteloos indien u thuis woont en:

 

 • 50 jaar of ouder bent
 • Ziek bent en niet meer beter wordt, of naaste bent van iemand die ziek (palliatief) is en niet meer beter wordt.
 • Voor kinderen in de palliatieve fase en hun ouders is hulp beschikbaar via www.nikzuidoost.nl.

 

Indien u niet binnen bovenstaande doelgroep valt maar wel graag in gesprek wilt over levensthema’s kunt u terecht bij een geschoolde vrijwilliger van het COiL. Samen met de vrijwilligerscoördinator wordt gekeken welke vrijwilliger bij u past.

 

Ook als u wel binnen bovenstaande doelgroep valt kan het misschien toch prettiger zijn om door een vrijwilliger begeleid te worden. Bijvoorbeeld wanneer u behoefte heeft aan een gespreksmaatje voor een langere periode. Wanneer u contact met ons opneemt kunnen wij met u kijken wat het beste bij uw vraag en behoefte past.

 

Neem contact met ons op om een afspraak te maken

Werkwijze

 

Kunnen wij voor u van betekenis zijn? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Een naaste, vrijwilliger of hulpverlener kan dit ook voor u doen. Samen kijken we dan wat in uw situatie het meest passend is, en brengen we u in contact met een van onze geestelijk verzorgers of de vrijwilligerscoördinator van het COiL. Deze geestelijk verzorger of vrijwilligerscoördinator maakt vervolgens een afspraak met u voor een kennismakingsgesprek.

 

De geestelijk verzorger of vrijwilliger komt bij u thuis. Als u liever ergens anders afspreekt kan er samen gezocht worden naar een passende locatie. Wilt u liever wandelend een gesprek voeren? Ook dat is mogelijk.

 

Zie hiernaast wat een geestelijk verzorger kan bieden 

Wat is een geestelijk verzorger?

 

Geestelijk verzorgers zijn hbo of universitair geschoold en bieden professionele begeleiding, hulpverlening en advisering bij zingeving en levensbeschouwing.

 

Een geestelijk verzorger kan u bijvoorbeeld helpen bij:

 1. het onderzoeken van uw vragen rondom zin, motivatie en inspiratie. Denk aan vragen als ‘wat heeft mijn leven (nog) voor zin?’, ‘wat is het goede om te doen in deze situatie?’ of ‘hoe vind ik de kracht om door te gaan?’
 2. het verwerken van verlies of tegenslag. Niet omdat ze dit kunnen oplossen, maar wel omdat ze heel goed kunnen luisteren en zo troost kunnen bieden en u kunnen helpen tot de kern te komen;
 3. vragen die gaan over uw geloof of levensvisie. Samen kunnen ze onderzoeken wat u inspiratie, steun, kracht en houvast geeft in uw leven.

 

Een geestelijk verzorger en vrijwilliger van het COiL heeft een geheimhoudingsplicht. U kunt er dus op rekenen dat er vertrouwelijk wordt omgegaan met wat u vertelt.